Hälsoladdning – Tre av de största orsakerna till sömnbesvär och hur dess lösningar hänger ihop med hormoner

Tre av de största orsakerna till sömnbesvär och hur dess lösningar hänger ihop med hormoner

42 procent av svenska befolkningen har sömnbesvär enligt Folkhälsomyndigheten (2021). Inte konstigt att var och varannan person jag möter har problem med sömnen. Antingen har man svårt att somna, vaknar väldigt tidigt/mitt i natten eller sover mycket oroligt. Känner du igen dig? Eller har du kanske hört kollegor som har besvär med sömnen?

Jag har själv haft svåra sömnproblem i vissa perioder och känt mig maktlös över att kunna påverka det på egen hand. Du vet när en läser alla möjliga råd där ute i hälsodjungeln men ändå inte lyckas lösa grundproblemet. Idag förstår jag helheten och vilka förutsättningar kroppen behöver för att kunna gå ner i viloläge när natten närmar sig, förutsättningar som jag insett kan kopplas till olika hormoner. För min del har sömnförbättringarna skapat en god hälsospiral och resulterat i att jag blir mer produktiv och glad under mina arbetsdagar, vilket jag hoppas du också kan bli!

Att sömnen förbättrar den generella hälsan är inget konstigt. En god sömn är en förutsättning för exempelvis hjärnans optimala funktion och en bra balans mellan olika hormoner som mer eller mindre styr allt i våra kroppar, exempelvis humör, aptit, vikt och känslighet för stress.

Vet du vad du behöver för att sova gott? Eller är du vilse bland alla tips i hälsodjungeln? Till dig som vill förbättra din sömn vill jag dela tre vanliga grundorsaker till sömnbesvär och hur lösningarna kan förklaras genom olika hormoner. När du förstår vad som faktiskt händer i kroppen blir det förhoppningsvis även lättare att förstå logiken i alla andra hälsotips därute.

Kom ihåg att kroppen är komplex! Det finns många fler lösningar än de vi tar upp i denna artikel och det som fungerar för en individ behöver inte fungera för en annan. Har du svåra sömnproblem bör du kontakta din läkare.

Orsak 1 – för mycket eller för lite ljus vid fel tidpunkter

Tips på lösning

Testa att följa ljusets naturliga rytm så mycket som möjligt. Det betyder att du bör exponera dig för mycket solljus under dagen för att öka serotoninnivån (kroppens “må-bra-hormon”), då serotoninet är förstadiet till melatonin (hormonet som får dig att bli sömnig). Mot kvällen kan du istället tänka på att släcka ner omkring dig, aktivera night shift på mobilen och använda dig av blue light blockers för att optimera melatonin. Då skapar du goda förutsättningar för att kroppen ska hinna varva ner till att det är dags att sova.

Orsak 2 – för mycket stress eller för lite mental återhämtning under dagen

Tips på lösning

Prioritera återhämtningspauser kontinuerligt under arbetsdagen. Gärna i form av motion, meditation eller korta andningspauser för att lugna nervsystemet och dämpa nivåer av stresshormoner. Jag vet att det är lätt att tänka att en halvtimmes paus i soffan innan läggdags räcker, men faktum är att de flesta av oss behöver mycket mer återhämtning än så och gärna utspritt under dagen för att behålla en god och hållbar balans av stresshormoner.

Orsak 3 – du äter eller dricker något som stör din sömn

Tips på lösning

De klassiska tipsen här är att undvika kaffe och koffeinhaltiga drycker under eftermiddagen och att dra ner på insulinhöjande mat för att minska kemisk stress i kroppen. För er som provat detta utan lyckade resultat vill jag tipsa om att testa en uteslutningsdiet i några veckor. Jag förstår att det kan låta underligt och kanske kontroversiellt, men denna metod var en nyckelfaktor för att lösa mina egna sömnsvårigheter. När du äter något som kroppen är känslig mot kan nämligen immunförsvaret dra igång och skicka ut histaminer (kroppens “allergi-hormon”). Detta skapar i sin tur en kemisk stress i kroppen som gör att nervsystemet inte helt kan gå ner i “lugn-och-ro-läge”. Det finns alltså fler dimensioner av stress att ta hänsyn till än bara den psykiska och mentala, men det kan vi ta en annan gång.

Hoppas att du fick med dig något nytt från månadens hälsoladdning och förhoppningsvis kanske du kan påminna en kollega eller två om hur viktigt det är med återhämtningspauser och dagsljus under arbetsdagen. Önskar dig en fortsatt härlig dag! Glöm inte att hälsan är det viktigaste du har för att allt annat ska fungera 💚

Profilbild på medarbetare Amanda som har långt blont lockigt hår och gråblåa ögon

Amanda Wiik, Founder & CEO

Referenser

Folkhälsomyndigheten (2 juni, 2021). Statistik psykisk hälsa. https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/statistik-psykisk-halsa/

Till alla inlägg Till Amandas LinkedIn